Historie

De windmotor die bij de Groote Veenpolder is geplaatst voor ƒ 31.855 in 1921, was een molen  naar Amerikaans model van het type Herkules Metallicus met een windroosdiameter van 12 m met 30 bladen, gefabriceerd door de Vereinigte Windturbine Werke AG te Dresden en geïmporteerd in Nederland door de fa. R.S. Stokvis & Zonen Ltd. Te Rotterdam.

De windmotor heeft gefunctioneerd tot 1964 toen alle molens werden stilgezet (of al waren afgebroken), omdat een elektrisch gemaal de bemaling over nam. In 1977 is de molen door het waterschap verkocht aan een particulier, dhr. Mohr uit Tiendeveen (Drenthe). Door onvoldoende onderhoud is de molen lawaaiig geworden en door een buurtbewoner vastgelegd. Daarmee was het lawaai van de baan, maar ook werd de mogelijkheid van de molen om zich uit de wind te draaien bij storm geblokkeerd. In 1983 heeft een storm vervolgens de molen letterlijk omver geblazen. De restanten hebben jaren bij de molenstomp gelegen, maar zijn uiteindelijk grotendeels verwijderd. Sindsdien is de molenstomp voornamelijk als opslag en/of vuilnisvat gebruikt …...

Omgewaaid 1983

Op een dag komt een bezoekster op molen De Rietvink. Ze vertelt ons dat ze vroeger in de Rietvink haar vakanties doorbracht met haar ouders en broertje. De windmotor was destijds eigendom van een Amsterdammer die het “een mooi ding” vond maar geen onderhoud pleegde….. Ze weet hoe het kwam dat de windmotor was omgewaaid! Dit is haar verhaal:

“Ik durf het nu wel te vertellen; het is vast wel verjaard nu. Die windmotor maakte veel herrie en daar kon mijn broertje niet van slapen. Hij is stiekem uit zijn bed gekropen en heeft de windmotor  vastgebonden. Hij kon nu tenminste weer lekker slapen!  Alleen kwam er begin jaren ’80 een hele zware storm. De windmotor kon niet meer wegkomen voor de wind omdat ie vastgebonden zat. Hij is toen zo hard gaan draaien dat de bovenas gesmolten is er zelfs onderdelen aan de overkant van de Helomavaart terechtkwamen. Het hele gevaarte is toen letterlijk omgewaaid.”   

Op 1 juli 2010 is het  eigendom van de molen(stomp) overgegaan naar Stichting Windmotor Groote Veenpolder.

De Stichting Windmotor Groote Veenpolder is op 25 juni 2010 opgericht (bij de opening van de gerestaureerde molen De Rietvink). Het bestuur bestaat uit Rolf van der Mark (voorzitter) en Lia van der Mark (secretaris/penningmeester).

In 2013 is de start van de restauatie begonnen d.m.v. het meedoen aan de Molenprijs 2013. Onder de vele inzendingen is de SGWV met 6 anderen genomineerd voor de prijs van 90.00,- Euro. 

De start van de restauratie is geweest op 30 augustus 2013.

"Van stomp naar stalen reus"

Dit is wat je ziet als je aan komt lopen of fietsen vanaf Munnekeburen. De stomp en op de achtergrond molen de Rietvink