Nieuws

____________________________________________________________________________________________________

11 december 2013

DSC 5490

woensdag 11-12-'13 heeft het Coöperatiefonds van de Rabobank Heerenveen-Zuid Oost Friesland een aantal goede lokale doelen zeer blij verrast met geldelijke steun. Ook voor vandaag staan een aantal projecten op het programma van het Fonds. In totaal wordt € 100.000 euro in - voor de plaatselijke bevolking - goede doelen in het werkgebied van de bank gestoken voor bv. opknappen van schoolpleinen waar de kinderen dan ook na schooltijd kunnen spelen, AED's, muziekinstrumenten voor verenigingen, een geluidsset voor een toneelvereniging, enz. Ook Stichting de Groote Windmotor viel in de prijzen. Tijdens een feestelijk gebeuren in het dorpshuis te Makkinga werden de cheques uitgereikt en mocht de stichting € 12.500,-- mee naar huis nemen. Met dit geweldige bedrag kan o.a. ijzer aanschaft worden voor de herbouw en restauratie van de - ooit een van de grootste - windmotoren van Friesland aan de Helomavaart in het natuurgebied De Rottige Meente te Nijetrijne. Het is de bedoeling deze winter al te beginnen met de bouw van de ijzeren ondertoren.

rabobank cheque 3

____________________________________________________________________________________________________

8 december 2013

Het is even wat stil geweest maar er zijn voldoende dingen gaande. 

We hebben bij de Stichtingen van De Rietvink de ANBI status en voor de Windmotor is de ANBI in aanvraag.

ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling en als je "ANBI" bent levert dat nogal wat voordeel op bij erfenissen, legaten en donaties. We willen voor de Windmotor in 2014 een donateursactie starten waarbij de donatie voor (maximaal) 65%(!!) door de fiscus wordt betaald. Dit kan pas vanaf 2014 omdat er dan geen notarisakte meer nodig is voor een periodieke gift. Even wachten dus nog met je donatie........ Voorwaarde is dus wel de ANBI-status en die hebben we voor de Windmotor nog niet; zodra dat wel het geval is, is het weer tijd voor een Nieuwsbrief met uitleg van die sympathieke fiscale regeling……ANBI publicatie 2012 SWGV.pdf

____________________________________________________________________________________________________

Schenking van Fam. van der Vegt uit Scherpenzeel:

Eise van der Vegt van het gelijknamige landbouwmechanisatiebedrijf, schonk het originele tandwiel van de windmotor aan Rolf en Lia van der Mark. Het tandwiel heeft twintig jaar in het familiebedrijf gelegen vertelt Van der Vegt.


‘We kregen destijds van Staatsbosbeheer het verzoek om de windmotor op te ruimen. Die lag al jarenlang omgewaaid in het gras. Ik ben er met de snijbrander heen geweest om hem uit elkaar te halen. Mijn zoon Matthijs, toen nog klein, mocht mee.’ Matthijs is inmiddels werkzaam in het bedrijf van Eise, die zelf vijftig jaar geleden ook met zijn vader meeging, de Veenpolder in, om een andere, kleinere windmolen op te ruimen. van der Vegt: ‘Het tandwiel heeft hier twintig jaar gelegen. Toen ik hoorde van de restauratie, dacht ik: die moet terug. Het is heel mooi dat de molen behouden blijft voor de Veenpolder.’

____________________________________________________________________________________________________

25 september: Belangrijk nieuws! 

Wetterskip Fryslan stelt naaf van windmotor Genderen beschikbaar

naaf-1

Goed nieuws voor het project restauratie Windmotor Groote Veenpolder: de oude naaf van Genderen wordt door het Wetterskip beschikbaar gesteld! De naaf van de roos van een windmotor is vergelijkbaar met de naaf in een fietswiel. De naaf is in dit geval ruim een meter hoog en de “spaken” hebben een lengte van ruim 5 meter! De naaf komt uit de gerestaureerde windmotor van Genderen die in 2008/2009 door Dijkstra uit Sloten is gerestaureerd. De naaf van Genderen is/was dermate slecht dat in Genderen een andere naaf is gebruikt en sindsdien staat de naaf “werkeloos” op het terrein van molenbouwer Dijkstra. Er zal heel wat aan de naaf gerepareerd en hersteld moeten worden maar we zijn het Wetterskip zeer erkentelijk voor het feit dat de naaf ter beschikking is gesteld!

Kijk voor meer foto's even onderaan in het Foto Album.

 

____________________________________________________________________________________________________

Zaterdag 21 september was het Lindefestival in Wolvega en wij hebben daar die dag gestaan met een kraam op de braderie. Met 4 mensen in de kraam en 2 flinke helpers die flyers uitdeelden was het een succes te noemen. Een werkend schaalmodel was een echte blikvanger en gaf steeds weer een reden tot een praatje. Op een laptop konden mensen ter plekke hun stem uitbrengen en dat werd veelvuldig gedaan. Een leuke kans om ons project te promoten. Kijk in het Foto Album voor meer foto's.

foto 8

  Foto: Lenus van der Broek

____________________________________________________________________________________________________

P1090847-klein

Zaterdag 21 september staan wij op het Lindefestival in de hoofdstraat te Wolvega met een werkend schaalmodel van een Amerikaanse Windmotor. 

Het model kent een bijzondere historie.

Het werd gebouwd in 1910 als “promotiemateriaal” om aan waterschappen te tonen en zo een windmotor te verkopen. Het model heeft jarenlang in de kantine van Hubert in Stavoren gestaan, waar werknemer Jan Bergstra het model heeft gerestaureerd en naar Anjum heeft verplaatst. Daar viel het model een meter naar beneden toen een hijstouw rot bleek te zijn…. “We zijn eerst maar eens koffie gaan drinken” vertelt Jan Bergstra ons....

Het model bleek gelukkig te repareren en staat al weer heel wat jaartjes op de stellingzolder van Koren – en Pelmolen De Eendracht in Anjum.

De Stichting aldaar ging gelukkig welwillend in op ons verzoek om het model te mogen lenen en dus togen we naar Anjum....(met een tros van het schip als hijstouw!) 

____________________________________________________________________________________________________

Zaterdag 14 en zondag 15 september zijn de nationale molendagen en molen de Rietvink is dan ook open voor publiek van 10:00 tot 17:00 uur. Dit is geeft tevens de mogelijkheid om de windmotor, die op loopstand van de Rietvink ligt te bekijken. Verder zal er een werkend schaalmodel van de Amerikaanse Windmotor aanwegzig zijn.

stem-02

____________________________________________________________________________________________________Molenaar Johan van de Amerikaanse Windmotor in Molkwerum / Koudum geeft ons een kijkje rond en in zijn gerestaureerde windmotor. Als alles lukt zal die van ons er bijna net zo uit gaan zien, een indrukwekkend gezicht. Hij vraagt ook nog even om op ons te stemmen. Johan bedankt! 

____________________________________________________________________________________________________

De opening was en groot succes, 

Om 8 uur ’s morgens nog een kaal stuk beton en toen stond er ineens een stomp met toren!!?? Hoe kan dat? Sommige mensen meenden dat de molen al klaar was……….Het maken en plaatsen van de (houten) toren was een project op zich. Balken van 7,5 m lang “vermaakt” tot een hoekprofiel, 10 kg spijkers en 8 kokers bruislijm, een paar handige mensen,  lekkere koffie en veel grappen en zweet…

Foto: Linda van der Holst

Met hulp van vrienden en Petra’s onweerstaanbare veenstekerskoek geniet een ieder van de opening om 15.30 uur ’s middags. In aanwezigheid van o.a. de jury van de Molenprijs speelt doedelzakbouwer Frans Hattink – verstopt achter het plastic – heel toepasselijk “Daar bij die molen….”
Bij de opening kwam burgemeester Van Klaveren met een verrassing: naast het weekend Langweer voor 8 personen stelt de burgemeester nog een prijs in het vooruitzicht. Voor 2 stemmers op de Windmotor en bij winst van dit project is er een zeiltocht in Langweer te winnen in en met de door de burgemeester eigenhandig gerestaureerde Pampus (1934).

De tekening

Burgemeester Gerard van Klaveren - Foto: Linda van der Holst

Op een dag wandelen een paar molenaars uit Heerenveen de theetuin in en laten zien wat ze hebben gevonden: de originele tekening van de Windmotor Groote Veenpolder!!! Het is de tekening van de onderbouw en dat is nu precies wat we nodig hebben. Immers: de molen zelf werd indertijd geïmporteerd als “bouwpakket” door R.S.Stokvis (ERRES…) vanuit Dresden. En omdat er o.a. bij Koudum (Molkwar) eenzelfde type molen is gerestaureerd is dat deel van de complete molen te kopiëren. Sterker nog: dat hebben we al gedaan (op papier….) toen deze molen in onderdelen bij de restaurateur lag! En de bladen van de Molkwar’se molen hebben we indertijd uit de afvalcontainer gehaald en die worden bij onze molen weer hergebruikt. Maar de onderbouw ,de “Eifeltoren”, de vijzelbak, de utskoat, etc. werden ter plekke gemaakt en zijn dus altijd specifiek. Zonder tekening daarvan wordt het gokken hoe e.e.a. er uit heeft gezien en dat is niet wat we voor ogen hebben.
Voor meer informatie en foto’s kunt u op
www.SWGV.nl terecht. Stemmen doet u via deze link -->  STEMMEN op het project van Lia en Rolf van der Mark. (bron: www.veenletters.nl - Foto's: Linda van der Holst

_____________________________________________________________________________________________________________________

SPECTACULAIRE “OPENING” OP 30 AUGUSTUS 2013!

Op vrijdag 30 augustus om 15.15 uur zal het project Restauratie Windmotor Groote Veenpolder op spectaculaire wijze van start gaan. De “openingshandeling” zal verricht worden door de burgemeester van Weststellingwerf dhr. Van Klaveren.

De opening valt samen met het bezoek van de jury van de Molenprijs 2013 die op die dag alle 7 genomineerde projecten bezoekt. Zoals bekend dingt de Windmotor mee naar de Molenprijs 2013 van € 90.000,- .

Een ieder die deze happening wil meemaken is welkom op 30 augustus vanaf 15.00 uur bij de stomp van de Windmotor (nabij Veendijk 6 Nijetrijne).  Voor een hapje/drankje wordt gezorgd!!

Wat gaat er gebeuren tijdens de opening Molenprijs 2013

____________________________________________________________________________________________________

Op de infodag bij Vereniging de Hollandsche Molen in Amsterdam moesten alle genomineerden een presentatie doen van 2 minuten, onze Rolf in actie en werd tot beste presenatie gekozen.